sdrelaterat.blogg.se

En blogg om sådant som är SD- relaterat. Och lite annat, men mest om SD.

Marcus Oscarsson skriver:

Publicerad 2016-05-31 20:37:00 i Allmänt,

E X K L U S I V T:

DRAMATISK INFO GÖMDE SIG I DAGENS STORA SCB-MÄTNING
– SD ÄR STÖRSTA VINNAREN, NÄRMARE MAKTEN ÄN NÅGONSIN

När dagens stora SCB-mätning kom var rubrikerna stora i landets alla tidningar och TV-kanaler: SD backar kraftigt. Neråt för SD. Det stora SD-tappet. Bakgrunden var att SD minskade och att S-MP-regeringen med stöd av V nu passerat Alliansen och är störst enl mätningen:

41,0 % -- S-MP-regeringen inklusive stödpartiet V
39,3% -- Alliansen
17,3% -- SD

Slutsatsen av detta torde med dagens mått vara att Regeringen Löfven vinner 2018 och regerar vidare samtidigt som SD:s och Alliansens chanser grusas om siffrorna står sig. Men det är helt fel slutsats!

Bakom siffrorna döljer sig nämligen en mycket dramatisk bild som ingen har presenterat men som är följande:

Det skulle nämligen innebära att en klar majoritet av väljarna (56,6%) för andra valet i rad ska styras av en minoritet av väljarna (41,0%). Det läget är enl min bedömning helt ohållbart. Att det blev så 2014 innebär inte att det fungerar efter valet 2018 ty det skulle innebära att Sverige under 8 års tid styrs av en minoritetsregering som för första gången i Sveriges historia har en aktiv majoritet emot sig. Flera faktorer talar för att det är ohållbart:

-Alliansväljarnas missnöje skulle växa kraftigt, till stor del skapat av Alliansens allt häftigare angrepp på den sittande S-MP-regeringen.
-SD skulle då ökat från 12,9 till 17,3 om vi ser till dagens mätning. Det ökar pressen på övriga partier.
-Den stora skillnaden mellan M och SD inför 2014 - flyktingpolitiken - är nu bortblåst då partierna idag ligger mycket närmare varandra.
-SD skulle ännu tydligare kunna lyfta fram det märkliga i att en kraftig majoritet av väljarna röstat höger men att man ändå fått vänster. Det kan skapa tydliga väljarrörelser och sätta exv M i en nästan omöjlig sits samt lyfta SD ytterligare. (Utfallet förutsätter att SD inte lägger nya förslag fram till valet som skapar oväntade klyftor gentemot M. Differensen mot M bör snarare minska för att förverkliga den dramatiska regeringsunderlagsförändring jag nu förutspår).

Det helt unika i allt detta är följande:
- Om Alliansen får säg 41%, Rödgröna 39% och SD 17% så kan Alliansen regera utan SD:s stöd (om inte SD och Rödgröna gör gemensam sak). Men om det blir tvärtom - som det blev i dag - att Alliansen blir mindre än Rödgröna så kan ändå Alliansen ta över MEN bara med hjälp av SD.

Med andra ord ökar SD:s makt om de Rödgröna blir större än Alliansen! Min bedömning är att det blir opinionsmässigt övermäktigt för Alliansen att släppa fram en andra Löfvenregering om Alliansen + SD blir klart störst. En möjlighet för Löfven i det läget är att locka över minst 2 allianspartier och bryta blockpolitiken. De två främsta slutsatserna av dagens SCB-mätning och denna analys blir därmed följande:

1) SD är närmare makten än någonsin tidigare.
2) Följd denna FB-sida för analyserna med extra allt.

Spänningen inför valet 2018 ökar ytterligare!

https://www.facebook.com/marcus.oscarsson.7/?fref=nf

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela